Choď na obsah Choď na menu

Ako správne vyberať názov stránok a doménu

Dnešný návod sa bude hodiť tým z vás, ktorí zatiaľ nemáte vybraný názov pre svoj web. Pokiaľ už nejaký registrovaný máte, môžete sa presvedčiť, či ste si ho vybrali správne.

Čo je to doména?

Doména je údaj, ktorý identifikuje vaše stránky (web) na internete. Keď ľudia zadajú vašu doménu do prehliadača, dostanú sa na váš web. Doménu (adresu) vášho webu si vyberajte už pri jeho založení a neskôr si ju môžete zmeniť. Preto je nutné vyberať čo najdôkladnejšie.

 

vyber-nazvu.png

Vyberáme vhodnú doménu.

Majte na pamäti, že vaša doména by mala byť taká, aby návštevníci nemali problém si ju zapamätať. Pri výbere domény je vhodné držať sa nasledujúcich tipov. Nejde o žiadne pravidlá, ale len o odporúčanie, vďaka ktorému sa k vám ľahšie dostanú noví návštevníci. A tí, ktorí u vás už boli, budú bez problémov vedieť, kam sa vrátiť.

Doména musí byť ľahko zapamätateľná.

Zapamätateľnosť domény je dôležitá i v prípade, že ju návštevník videl niekde napísanú (treba vo vašej reklame) alebo počul jej názov (v reklame v rádiu, od kamaráta) a bude sa chcieť neskôr pozrieť na váš web. Pokiaľ návštevník na vašom webe už bol, mal by si jeho doménu pamätať, aby nemal problém sa vrátiť. Odporúčame preto pokiaľ možno krátku a výstižnú doménu, ktorú bude možné si hneď, kedykoľvek si návštevník spomenie, spojiť s vaším webom a jeho zameraním.

Doména by sa mala písať rovnako ako sa vyslovuje.

Predstavte si, že máte web na doméne Quick.sk. Keď niekomu poviete „môj web nájdeš na „kvik es ká““, ponúka sa mu hneď niekoľko variantov, tam môže ísť: quick.sk, qik.sk, kvyk.sk, qyk.sk a určite nájdete ďalšie. Vždy sa dostane niekam inam. V najhoršom prípade sa tak môže stať, že sa váš potenciálny zákazník, ktorý sa chcel dostať k vám, dostane na web konkurencie (pokiaľ ho pod niektorou z domén prevádzkuje). Prípadom z opačného brehu môže byť napríklad doména kasa.sk, ktorá neponúka snáď žiadnu inú príležitosť k chybnému výkladu. 

Nedajte užívateľom príležitosť ku gramatickým chybám.

Čím menej príležitostí ku gramatickým chybám bude vaša doména obsahovať, tým viac návštevníkov získate. Pri vymýšľaní domény sa snažíme vyhnúť i/y a diakritike. Je ale pravda, že toto je už extrém, a napríklad s doménou typu vyhladavace.info (vyhľadávače.info) nebude mať väčšina užívateľov problém.

Mojweb.estranky.sk alebo doména 2. Rádu?

Veľký vplyv na zapamätateľnosť domény má i typ domény. Systém eStránky.sk poskytuje možnosť založiť si svoj web zdarma na subdoméne domény estranky.sk. To znamená, že výsledná adresa vášho webu je napríklad ukazka.estranky.sk – vždy je obsiahnuté „niečo bodka estranky.sk“. Takáto doména sa označuje ako doména tretieho rádu. Pokiaľ to so svojím webom myslíte vážne, odporúčame zvoliť pre neho doménu druhého rádu. Čo to znamená, si vysvetlíme nabudúce.
 
P.S. Tento návod je článkom z pripravovanej brožúry, ktorú získajú všetci zákazníci eStránok, aby si vytvorili úspešný web na www.estranky.sk.
 

Komentáre

  1. Admin - Re: ako zmenit adresu svoju stranok.
    29. 1. 2013 7:53

    Dobrý den,

    přejmenování názvu stránek není možné.

    Musela by jste Vaše současné stránky smazat a zaregistrovat si nové nebo by jste si mohla k placené verzi stránek objednat doménu 2.řádu.

  2. elisa - fajn
    31. 8. 2012 16:32

    fajn rady no myslela som si ze tu budú inšpirácie. no nic. zivot je samé sklamanie...

  3. Alex - Re: fajn
    17. 11. 2012 10:29

    Ahojte!! JA som Alex, a nedávno som si vytvorila túto stránku.V tejto mojej stránke ide o to že, vy mi na nástenku napíšete váš problém, alebo otázku na ktorú si neviete odpovedať a ja Vám poradím :-)))

  4. Alex - Re: fajn
    17. 11. 2012 10:31

    No vieš ja poznám veľa ľudí ktorý si nevedia odpovedať na otázky tak preto som vytvorila túto stránku :)


< 1 2 3 4 5